ドライなワインを造る 1

tinybrewery2006-09-16

・ワインメーカー(10・11月号)からの紹介です

CHAPTALIZE TO BOOST ALCOHOL

アルコール濃度を増すために補糖

 If you want higher-alcohol wine,but find that your grapes don't have the natural sugar for it,you can chaptalize.
アルコール度数の高いワインを 造りたいけれど 葡萄がそれに必要な糖度でないときは 補糖をします
Chaptalization is the addition of sugar to grape must,to increase alcohol.
補糖というのは アルコールを増やすために 葡萄液に砂糖を加えることです
Pure white table sugar is acceptable for chaptalization.
補糖には 純粋な食卓用の白砂糖がよいです
First using your hydrometer,determine the current sugar content of the must.
まず 比重計で葡萄果汁の糖度を測ります
Then calculate how much suger to add on top of that.
次に それに加える砂糖の量を計算します
For example,if your must is 22°Brix(SG 1.090),how much sugar does your must have,and what percent of alcohol will that produce? 
たとえば 果汁の糖度が22°Brix(比重 1.090) のとき 果汁に含まれる糖はどれだけで 何%のアルコールができるのだろうか?
 Note: The sugar content -- measured in Brix -- of yor must,is proportionate to the percent of sugar in the must (i.e. if your Brix reading is 22,then your must contains 22% sugar).
Brix 単位で測った糖度は 果汁中の糖のパーセントに比例します (糖度が22ならば 果汁は22%の糖を含んでいます)
This is the same as saying 1000 grams (1 liter) of must contains 220 grams of sugar.
1000グラム(1リットル)の果汁は 220グラムの糖を含んでいるわけです
 How much alcohol will 22% sugar make ?
22%の糖は どれだけのアルコールをつくるのだろうか ?
 Yeast will convert about 55% of the sugar to alcohol (the rest is CO2 and other things).
酵母菌は 糖の約55%をアルコールに変えます (残りは CO2 とほかのものに)
 Therefore, "°Brix × 0.55 = % alcohol.
したがって 糖度(°Brix) × 0.55 = アルコール濃度(%) 
For example,if your grape must reads 22°Brix,then 22 × 0.55 = 12% alcohol.
たとえば 葡萄果汁の糖度が 22°Brix ならば 22 × 0.55 = アルコール濃度 12%
 So ... how much sugar do you add to the must to produce 14% alcohol ?
では... アルコール濃度 14%にするには どれだけの砂糖を加えればよいか ?
  To calculate how much sugar you need,work the formura backwords:
必要な砂糖の量を計算するのには 式を逆に計算します:
 14% alcohol / 0.55 = 25% alcohol(= 25°Brix or 250 g/L sugar) *1
14%(アルコール濃度) ÷ 0.55 = 25%(糖度)( = 25°Brix(糖度) または 250 g/リットル の砂糖)
  If your must already contains 220g/L,then calculate the difference: 250 - 220 = 30.
もし 果汁が1リットル中に220グラムの糖を含んでいるなら 差を求めて:250−220=30
 Therefore,you would need to add another 30 grams per liter of sugar to the must to boost the alcohol to 14%.
それで アルコール濃度を14%にするのには 1リットルあたり30グラムの砂糖を加えます

*1: 25% alcohol: ここは原文のミス 正しくは 25% sugar